IKLAN TEKS: TEMPOH PROMOSI PERCUMA 25 MAC HINGGA 31 APRIL 2011

KAMI mempelawa pihak yang menawarkan perkhidmatan dan produk berkaitan pendidikan untuk mengiklankan perkhidmatan dan produk anda di blog ini. Perkhidmatan dan produk lain juga akan dipertimbangkan, jika bersesuaian. Untuk maklumat lanjut sila hubungi kami menerusi emel: pendidikanmalaysia@gmail.com.

Contoh:
Kolej ABC ambil pelajar baru Mei ini

Khamis, 17 Mac 2011

Pelajar asing belajar bahasa Melayu melalui siri Upin dan Ipin

KUALA TERENGGANU, 17 Mac (Bernama) -- Siri animasi kanak-kanak di televisen tempatan, Upin dan Ipin, rupa-rupanya menjadi bahan berkesan membantu pelajar asing di Beijing Foreign Studies University (BFSU) dan University of Peking, China mempelajari bahasa Melayu.

"Siri ini telah membantu mempermudahkan lagi penguasaan komunikasi bahasa Melayu di Beijing dan ia menjadi antara rancangan yang disukai oleh pelajar asing di China," kata Penyandang Kursi Pengajian Bahasa Melayu di BFSU, Profesor Dr Awang Sariyan.

Upin dan Ipin mula disiar di TV9 pada Ramadan 2007 yang bertujuan mendidik kanak-kanak tentang ibadah berpuasa. Rancangan itu yang kini sudah memasuki musim keempat boleh turut diikuti dalam bentuk DVD dan penstriman video melalui Internet dan berjaya dipasarkan ke Indonesia.

Berikutan kejayaannya menambat hati penonton serantau, siri ini disenarai dalam Malaysia Book of Records tahun ini sebagai "Animasi Paling Berjaya".

Awang berkata, pelajar di BFSU didapati memiliki VCD Upin dan Ipin yang kebanyakannya diperolehi dengan cara membeli terus daripada pengedar di Malaysia.

Sehubungan itu, beliau menggesa penerbit filem animasi di negara ini supaya memperbanyakkan lagi penerbitan mereka kerana pembelajaran bahasa Melayu melalui VCD kini semakin popular dan mempermudahkan pelajar asing menguasainya.

"Usaha menerbitkan perisian komputer, komik, video dan seumpamanya dalam semua bidang ilmu perlu dilakukan manakala seni dipergiatkan lagi bagi mengembangkan budaya belajar melalui wahana teknologi maklumat dan komunikasi," katanya kepada Bernama, di sini.

Beliau berkata, usaha seumpama itu sesuai dengan resolusi Seminar Antarabangsa Pendidikan Bahasa Melayu 2011 yang berakhir di sini, hari ini.

Awang berharap kegiatan kebahasaan yang kreatif dan inovatif bagi memupuk kecintaan terhadap bahasa Melayu terutama kepada generasi muda diperhebat dan diperbanyakkan dalam memastikan bahasa Melayu terus mekar dan terus maju.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan